Vacht mijt bij het konijn
Of schilfers op de huid bij een konijn

Kale plekken, losse haren en schilfers

Vaak worden er konijnen bij ons aangeboden waarbij de haren erg los lijken te zitten. Ook heeft het konijn vaak last van jeuk en krabt en bijt het zichzelf, hierdoor ontstaan er kale plekken en wondjes op de huid. Door de irritatie van de huid komen er veel schilfers los, het konijn heeft als het ware roos.

Vacht mijt bij het konijn, veel schilfers het lijkt wel roos, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Vacht mijt bij het konijn schilferingin de haren, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Diagnose

Help mijn konijn heeft schilfers
Aan de hand van de symptomen (zie hierboven) en een microscopisch onderzoek van de schilfers is de diagnose makkelijk te stellen. Met behulp van een vlooienkam wordt de huid uitgekamd, de schilfers worden van de haren gescheiden en onder de microscoop bekeken. De mijten en eitjes van de mijten zijn goed te zien. Het gaat om de volgende mijten: Cheyletiella parasitovorax.

Vacht mijt bij het konijn mottige vacht, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Help mijn konijn wordt kaal
We zien af en toe ook nog een ander soort vachtmijt. Het konijn krijgt een kale huid zonder schilfers!
Deze vachtmijt tast de haarschacht aan waardoor de haren uitvallen met als resultaat een kale nek, rug en onderbuik. De huid is vaak helemaal kaal en de haren vallen bij bosjes uit. Er kan sprake zijn van jeuk maar het hoeft niet.

De eerste keer dat ik een konijn hiermee zag was bij het konijn van een assistente, we hebben het stronghold gegeven en de haren kwamen terug. Sindsdien zijn we alert op deze vorm van vachtmijt.
Deze mijt is de Leoparacarus gibbus (vroeger de Listrophorus gibbus). Met de microscoop zijn de mijten en de eieren op nog aanwezige haren te zien.

Lees onderaan verder over de therapie

Vacht mijt bij het konijn kale plekken met korsten en schilfers, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Vacht mijt bij het konijn kale plekken met korsten en schilfers, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Diagnose

We kammen de haren uit en kammen vooral in het gebied waar de schilfers en de korsten zitten. Daarna verzamelen we de kosrten en schilfers en bekijken deze onder de microscoop. We gaan op zoek naar de vachtmijten of naar de eieren van de vachtmijt.
Hieronder zullen we de twee vachtmijten laten zien.

De Cheyletiella parasitovorax onder de microscoop.

Vacht mijt bij het konijn de Cheyletiella parasitovorax, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Vacht mijt bij het konijn de Cheyletiella parasitovorax, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

De Leoparacarus gibbus (vroeger de Listrophorus gibbus) onder de microscoop.

Vacht mijt bij het konijn de Leoparacarus gibbus, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Vacht mijt bij het konijn de Leoparacarus gibbus, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Vacht mijt bij het konijn de Leoparacarus gibbus, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Therapie

Vroeger moesten we het konijn laten wassen met een vlooienshampoo, echter het is vaak erg lastig om het konijn een aantal weken achtereen te wassen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de vachtmijten goed bestrijden met een tweemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.

Een middel met de werkzame stof selamectine is een goedwerkend en veilig vlooien- en mijten middel om te gebruiken bij bijzondere dieren.

Een vlooienmiddel met selamectine is veilig voor pup en kitten

De werkzame stof selamectine is een dermate veilig vlooienmiddel dat zonder problemen bij jonge dieren zoals kittens en pups gebruikt kan worden.

Het is ook zeer veilig, in tegenstelling tot andere vlooienmiddelen, voor bijzondere dieren: zoals konijn, cavia en rat.

Let op wat konijnen betreft:
Niet elk antivlooienmiddel is veilig te gebruiken bij een konijn - een fipronil pipet of spray mag absoluut niet bij konijnen toegediend worden: dit kan dodelijk zijn!

________________________________________________

Selamectine bij het konijn

De verdeling gaat op gewicht: bij konijnen en knaagdieren. De dosering was in het verleden 6 tot 12 mg per kg lichaamsgewicht.

____ Update 2021 _____________________________

Sinds 2021 gaan we naar 18 mg/kg
We als dosering van selamectine aan 18 mg/kg en dat elke 2 a 2,5 week!

Per gewicht kijken we welke selamectine pipet het beste bij het konijn of knaagdier past. Het kan dus zijn dat u een pipet selamectine voor een kat of een hond meekrijgt voor uw konijn.
Een konijn van 0,833 kg krijgt 1 pipet van 15 mg
Een konijn van 1,66 kg krijgt 1 pipet van 30 mg
Een konijn van 2,5 kg krijgt een pipet van 45 mg
Een konijn van 3,33 kg krijgt een pipet van 60 mg
Of we geven een gedeeelte van een pipet.

Een vlooienmiddel met selamectine met sarolaner is veilig voor pup en kitten, konijnen en knaagdieren

____ Update 2023 _____________________________

Sinds 2022 gebruiken we vaak selamectine met sarolaner. De reden hiervoor was dat de pipet met alleen selamectine moeilijk te krijgen was - leveringsproblemen. We hebben hier goede ervaring mee qua verdrage van het medicijn en de resultaten waren ook zeer goed. We merkten bij konijnen (en ook cavia's en hamsters vooral) dat als de selamectine onvoldoende werkte er wel een goede reactie was op selamectine met sarolaner. De dosering is 18 mg per kg selamectine die we aanhouden.

____ Niet elke schilfering is vachtmijt _______

Probeer met een microscoop een diagnose van een infectie met mijten te vinden. Als er geen mijten of eieren van mijten te zien zijn denk dan ook aan een droge huid.

Als voorbeeld laten we Milo zien. Er was haarverlies op de kop en in de nek. Ook zagen we schilfers en korsten. Maar we konden geen mijten vinden.

We hebben Milo laten wassen met Maxani Regular Mousse. Deze droogshampoo is geschikt voor kale en droge huid met schilfers - het brengt vocht in.

Milo had haarverlies en kreeg een kale nek

We hebben aan de eigenaar gevraagd of ze ons foto's kon sturen van de achterkant van de schedel en de nek, om te zien hoe verloop was. Na een paar dagen zagen we al een verdetering.

Milo had haarverlies en kreeg een kale nek

De haren zijn mooi aangegroeid en de huid is niet meer droog en korsterig.

Milo is genezen verklaard

Als er veel schilfers en korsten zijn denk dan aan een thymoom!
Een thymoom is een tumor van de zwezerik en door de hormonen die vrij komen kan er een afwijkende huid ontstaan - een kale huid met schilfers en korsten. Het kan lokaal aanwezig zijn - niet zo uitgebreid.

Een konijn met schilfers en korsten ten gevolge van een thymoom

We adviseren om bij konijnen met dit soort problemen een röntgenfoto van de borstholte (de thorax) te maken. Op de onderstne röntgenfoto is een massa in het voorste mediast in de borstholte te zien.

Een konijn met schilfers en korsten ten gevolge van een thymoom op de röntgenfoto is een massa in het voorste mediast te zien

Vaak zien we pas bij konijnen met uitgebreide huidproblemen dat er een röntgenfoto van de borstholte wordt gemaakt om te zien of er een thymoom in het voorste mediast aanwezig is.

Een konijn met schilfers en korsten over het gehele lichaam ten gevolge van een thymoom

Helaas is een thymoom lastig te behandelen.

Samenvattend bij schilfers op de huid:
Denk aan vachtmijt
Denk aan een droge huid
Denk aan een thymoom
Denk aan schimmel - kans is klein Lees verder over mijten in de huid en schimmels ....

_______________________________________________________________________

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....




We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan