Huid mijt of schurft bij het konijn


Kale plekken, wondjes en korsten

Schurft of huid mijt bij het konijn, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht Vaak worden er konijnen bij ons aangeboden waarbij er sprake is van kalige plekken met korsten. Onderscheid moet dan worden gemaakt tussen schimmel en schruft. Bij schurft is er vaak sprake van jeuk en krabt en bijt het konijn zichzelf. Hierdoor ontstaan er kale plekken en wondjes op de huid. De plekken zijn met name gelocaliseerd bij de oren en op andere delen van de kop. Echter ook op de rest van het lichaam kunnen plekken ontstaan.

Diagnose

Aan de hand van de symptomen (zie hierboven) en een microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel is de diagnose met zekerheid te stellen. De schurftmijten leven echt in de huid, ze graven daar gangen in. Een afkrabsel moet dan ook diep in de huid genomen worden, je schaaft de huid tot bloedens toe open om de mijten tevoorschijn te krijgen. De mijten zijn echter vaak moeilijk te vinden, dit in tegenstelling tot vacht mijten die je vaak makkelijk kunt vinden onder de micrscoop. Indien er mijten gevonden worden is het 100 % zeker dat er schurft aanwezig is, indien er geen mijten gevonden worden is er vaak wel een sterke verdenking van schurft. Het gaat om de mijt: Notoedres cati of Sarcoptes scabiei. Soms is er sprake van een demodex mijt, Demodex cuniculi, deze is gemakkelijker te vinden onder een microscoop. De demodex mijt leeft in de talgklierzakjes van de haren.

Lees onderaan verder over de therapie

Schurft of huid mijt bij het konijn, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Therapie

Vroeger moesten we het konijn drie weken achter elkaar injecteren met ivermectine, dit was vaak pijnlijk en er konden spuitplekken op de injectieplaats ontstaan. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de schurftmijten goed bestrijden met een twee of driemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.

Een middel met de werkzame stof selamectine is een goedwerkend en veilig vlooien- en mijten middel om te gebruiken bij bijzondere dieren.

Een vlooienmiddel met selamectine is veilig voor pup en kitten

De werkzame stof selamectine is een dermate veilig vlooienmiddel dat zonder problemen bij jonge dieren zoals kittens en pups gebruikt kan worden.

Het is ook zeer veilig, in tegenstelling tot andere vlooienmiddelen, voor bijzondere dieren: zoals konijn, cavia en rat.

Selamectine bij het konijn
De verdeling gaat op gewicht: bij konijnen en knaagdieren

__________________________________________

Sinds 2021 gaan we naar 18 mg/kg
We als dosering van selamectine aan 18 mg/kg en dat elke 2 a 2,5 week!

Per gewicht kijken we welke selamectine pipet het beste bij het konijn of knaagdier past. Het kan dus zijn dat u een pipet selamectine voor de hond meekrijgt voor uw konijn.
Een konijn van 0,833 kg krijgt 1 pipet van 15 mg
Een konijn van 1,66 kg krijgt 1 pipet van 30 mg
Een konijn van 2,5 kg krijgt een pipet van 45 mg
Een konijn van 3,33 kg krijgt een pipet van 60 mg

__________________________________________

Meer informatie door bijsluiters bij de FIDIN over selamectine:

Indien u meer informatie wilt over het vlooienmiddel met selamectine dan kunt u de bijsluiter vinden op website van de FIDIN, de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen In Nederland, lees de bijsluiter van het vlooienmiddel met selamectine .....

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan