Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Een baarmoedertumor bij de cavia

Een probleem aan alleen de baarmoeder komt niet vaak voor bij cavia's. Meestal is er een cysteuze ovaria en maar een enkele keer is er een combinatie van een eierstok en een baarmoederprobleem.

    Soort baarmoederproblemen
  • Verdikking / hyperplasie: onder invloed van hormonen kan de baarmoeder zwellen, dit zie je soms bij cysteuze ovaria.
  • Pyometra: een baarmoeder kan een ontsteking krijgen en is dan in meer of mindere mate met pus gevuld.
  • Baarmoedertumor: een baarmoeder kan ook tumoreus ontaarden = zeldzaam!

In het hok kan bloederige uitvloeiing gevonden worden bij een baarmoederprobleem, dit komt dan uit de vagina (= het eindpunt van de baarmoeder). De urine van de cavia kan zonder bloed zijn, omdat de plas uit de vulva (= het eindpunt van de urethra die in de blaas eindigt).

Er is bloederige uitvloeiing te zien.

Diagnose
Baarmoedertumoren kunnen door middel van een echo gediagnosticeerd worden. De dikte van de baarmoeder wordt dan bekeken ten opzichte van een normale baarmoeder.

Op de echo is de baarmoeder tumor te zien en in dit geval links en rechts een cysteuze ovarium.

We laten onze echo's maken door dierenarts Hans Garretsen van www.vetecho.nl.

Op de echo is de baarmoeder tumor te zien.

Operatie
De verdikte baarmoeder en de eierstokken worden operatief verwijderd. Zie voor informatie over de operatie, ons verhaal over het steriliseren van een cavia.

Op de foto's ie een normale en een veel te dikke baarmoeder te zien.

Hierboven is een gewone baarmoeder met een kleine eierstok te zien op de linkerfoto. Op de rechterfoto is een cysteus ovarium en een verdikte baarmoeder te zien.
Soms komen cysteuze ovaria in combinatie met een baarmoedertumor voor.

Als er een baarmoeder tumor aanwezig is dan kan er voor gekozen worden om allen de baarmoeder in 1e instantie operatief te verwijderen via een buiksnede, de eierstokken leeg te zuigen en eventueel later (met een 2e operatie) de eierstokken via een flanksnede.

We adviseren om deze operatie in 2 kee ruit te voeren. Je moet de cavia darmen zo min mogelijk raken en daarom is het beter in 2 keer te opereren dan alles even snel in een keer weg te halen.

Hieronder is een cavia met een tumor in de baarmoeder te zien. De ene baarmoederhoorn is dun en overal even dik. De andere hoorn heeft een verdikking. Hier zit de tumor.

Op de foto is een dunne en een verdikte baarmoeder te zien.

Een baarmoeder tumor komt bij een cavia veel minder vaak voor dan bij een konijn!


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan