Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Huidproblemen bij de hond

Huidproblemen bij de hond kunnen zich verschillend uiten

 • jeuk - krabben
 • klapperen met de oren - schudden van de kop - krabben aan de oren
 • likken aan de poten - bijten aan de poten
 • schilfers in de vacht - vettige vacht - seborrhoe
 • kale plekken
 • wondjes
 • korstjes
 • zwart verkleurde kale huid - olifantshuid
 • roodheid of verkleuring van de huid
 • geur - stinkende huid
 • Verdikkingen t.g.v. tumoren

  Er is een aantal oorzaken te vinden voor huidproblemen bij de hond. De belangrijkste worden op deze pagina besproken, te weten:

 • parasieten
 • atopie
 • voedselallergie
 • bacteriŰn, schimmels en gisten
 • endocrinologische aandoeningen

  Parasieten ....
  De belangrijkste parasieten waar de hond hinder van ondervindt, zijn vlooien, mijten en teken.

  Een hond met erge jeukklachten had last van vlooienallergie. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht
 • Vlooien ....
  Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk, als de vlooien bijten dan irriteert dit. Je ziet dat de hond opeens omdraait en in de vacht bijt of ze zichzelf krabt met de achterpoten.

  Vlooienallergie!
  Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. EÚn beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

  Lees verder over vlooien bij de hond .....

 • Mijten ....
  De volgende mijten spelen een rol als veroorzaker van huidproblemen bij de hond: oormijt, demodex, sarcoptes (schurftmijt), cheyletiella (vachtmijt) en trombiculus (herfstmijt).

  Een hond met oormijt. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  * Oormijt ....
  Als jonge honden erg schudden met het hoofd en aan de oren krabben dan moet er aan een besmetting met oormijt gedacht worden. Vaak zie je in de oren zwart oorsmeer zitten. Zie onze pagina over oormijt met zelfs een filmpje.

  Lees verder over oormijt bij een hond ....

  Een hond met een infectie van demodex mijten oftewel jonge honden schurft. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  * Demodex ....
  Demodex of jonge hondenschurft is een mijt die van nature vaak voorkomt in de huid van de hond. Bij jonge honden en honden met minder weerstand kan hij zich ongebreideld uitbreiden en irritatie veroorzaken. Demodicose is vaak gelokaliseerd op de kop en de poten. Het begint met kale, wat rode plekjes die kunnen jeuken. Af en toe blijft de jeuk achterwege. In een later stadium kunnen er korstjes ontstaan en kan de huid schilferen. En er is sprake van uitgebreide kaalheid en ontsteking.

  Lees verder over demodex lokaal en gegeneraliseerd ....

  Een hond met sarcoptes of echte schurft aan de hak is dit goed te zien Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  * ScabiŰs. ...
  ScabiŰs of echte schurft wordt veroorzaakt door de sarcoptesmijt, welke gangetjes in de huid graaft. Dit veroorzaakt veel jeuk. Bij de hond treden de problemen vooral op aan de hakken, oksels, ellebogen en heupen. Ook de ooglidranden kunnen betrokken zijn. In een later stadium kan het hele lichaam ge´nfecteerd raken. Denk bij een hond met kale plekken en die veel jeuk hebben aan schurft!.

  Lees verder over scabiŰs bij de hond .....

  Een hond met Cheyletiella, de schilfers in de huid zijn goed te zien. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht


  * Cheyletiella ....
  Regelmatig krijgen we puppies in de praktijk die in de vacht veel schilfers hebben. Het zijn vaak jonge honden die voor de 1e (6-7 weken) of 2e vaccinatie komen (9 weken) waarbij we dit zien. De schilfers zijn er niet uit te borstelen en het is mogelijk dat de hond jeuk heeft.

  Lees verder over Cheyletiella bij de hond .....

  Een hond met trombuculosis, de ontsteking wordt veroorzaakt door de herfst of oogstmijt. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  * Trombiculosis ....
  De herfstmijt of oogstmijt is een oranje mijt die in de nazomer en herfst problemen kan geven. Typisch is de ontstoken huid of ontstoken neus met een gelige - oranje stippen ophoping, dit zijn de mijten. Als de mijten al van het lichaam verdwenen zijn dan is de heftige jeuk nog steeds aanwezig en zie je een rode ontstoken huidplek.

  Lees verder over de herfstmijt bij de hond .....

 • Teken ....
  Teken zijn spinachtige parasieten die in lage vegetatie voorkomen, zoals struiken en grassen. Wanneer de hond voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Alhoewel de teek zelf wat irritatie kan veroorzaken, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang.
  We hebben tegenwoordig super goede middelen om teken te betrijden!

  Lees verder over teken bij de hond ....

  Een hond met atopie heeft vaak jeuk aan de snuit. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  Atopie ....
  Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. Een andere term is atopische dermatitis. Bepaalde rassen zijn hiervoor gevoelig: o.a. West Highland White terriŰr, Duitse herder, boxer, Golden retriever, Labrador retriever. Het principe van atopie is te vergelijken met hooikoorts bij de mens. Bepaalde allergenen (graspollen, huisstof-mijten) worden ingeademd en de hond gaat hier heftig op reageren. Niet zoals bij mensen met snotteren en niezen, maar met jeuk en huidproblemen. Vaak zijn de klachten veroorzaakt door pollen seizoensgebonden.

  Lees verder over atopie bij de hond ....

  Voedselallergie ....
  Sommige honden kunnen een allergie ontwikkelen tegen bepaalde bestanddelen in het voer. Bij honden treedt deze allergie vaak op voor het 1e levensjaar. Het wordt gekenmerkt door jeuk, gevolgd door ge´rriteerd huid op de buik en de ellebogen. In een later stadium kunnen meerdere lichaamsdelen meedoen. De diagnose wordt gesteld door middel van een speciaal strikt hypoallergeen dieet. Gedurende minstens 8 - 10 weken wordt uitsluitend dit dieet gegeven. Wanneer er gedurende deze tijd verbetering gezien wordt is de diagnose gesteld.

  Een hond met een allergische reactie: dikke kop en urticaria. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  Een echte allergische reactie ....
  Sommige honden kunnen niet tegen bepaalde voedsel eiwitten. Ze krijgen dan een dikke kop en/of allemaal bultjes op de huid. We noemen deze bulten urticaria. Als een eigenaar weet waar zijn hond allergisch voor is dan kan hij voorkomen dat de hond dit voedsel weer krijgt.

  BacteriŰle huid infecties ....
  Er zijn diverse huidproblemen die veroorzaakt worden door bacteriŰn. Varierend van oppervlakkige tot diepe huidontstekingen. Ook kunnen haarzakjes en talgklieren ontstoken raken. We hebben gelukkig diverse shampoos tot onzebeschikking varierend van milde ontstekings remmmende tot zeer sterke antibacteriele en indrogende shampoos.

  Een kortharige hond met veel kleine ontstekingen met korstjes met een natte huid eronder - oppervlakkige pyodermie. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  Een hond met typische kale ronde plek tgv schimmel. Dit wordt ook wel ringworm genoemd. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  Schimmel ....
  Een hond met schimmel infectie op de snuit. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht Indien er een kalige ronde plek met wat schilfering op de huid aanwezig is dan moet er aan een schimmelinfectie of ringworm gedacht worden. Schimmels, zoals Microsporum of Trichophyton., zie je vaak bij honden met verminderde weerstand. Doormiddel van een speciale lamp (Woodse lamp), microscopisch onderzoek of een schimmelkweek kan de diagnose gesteld of bevestigd worden. Tegenwoordig (2016) hebben we een PCR snel test van het VDQD die binnen een werkdag antwoord geeft of er een schimmel aanwezig is!

  Lees verder over schimmels bij de hond ....

  Een hond met rode ontstoken oren ten gevolge van gisten, malassezia dermatitis. Dit wordt ook wel ringworm genoemd. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  Gisten (Malassezia) ....
  Gisten kunnen een rol spelen bij huidproblemen. Wanneer als gevolg van jeuk de hond de huid kapot krabt, kunnen gisten de kans krijgen om te gaan woekeren. De meest bekende gist bij honden is Malassezia dermatitis. Deze gist gaat gepaard met een typerende geur. Door middel van kweek met een droge swab wordt de diagnose gesteld. Een Malassezia infectie is altijd een secundaire infectie. Dat wil zeggen dat er een ander probleem aan ten grondslag ligt. Bijvoorbeeld atopie.
  Oorproblemen en gisten. Vaak zie je bij hardnekkige oorontstekingen dat er een overgroei van gisten in de oren ontstaan is.

  Endocrinologische huidproblemen ....
  De belangrijkste endocrinologische (= stofwisseling) huidaandoeningen worden veroorzaakt door een slecht werkende schildklier of door de ziekte van Cushing. Door middel van bloed- en urineonderzoek is te achterhalen wat de oorzaak is van de kaalheid.

  • Hypothyreo´die (slecht werkende schildklier)
   Bij een slecht werkende schildklier zie je een wat slomere, dik geworden hond met symmetrisch kale flanken.

   Een fot van een hond die of Cushing heeft of een te langzaam werkende schildklier - hypothyreo´die, zie hieronder ....

   Een hond met een kale huid, zwart verkleuring en verdikte tepels en melkklieren tgv een testikel tumor. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  • Ziekte van Cushing (hyperadrenocorticisme)
   Bij oudere honden zien we dat de honden dunner behaard raken, wat dikker en slomer worden en daarbij veel drinken en plassen. Dan moet er aan de Ziekte van Cushing gedacht worden. Een hond meteen seizoens gebonden kaalheid. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht
  • Seizoensgebonden kaalheid ....
   Bij sommige honden rassen (doberman, cane corso) zien we een symmetrische kaalheid op de flanken die voornamelijk voorkomt in de winter maand. We noemen dit seizoens gebonden kaalheid. De haren vallen uit en de kale huid wordt kaal. Dit kan een beetje zijn tot zelfs zeer uitgebreid.

  • Sertolicel tumor ....
   Bij mannelijke honden kan een tumor in de bal (testikel), zorgen voor een overmaat van een hormoon. Deze Sertolicel tumor kan zorgen dat de hond vrouwelijke kenmerken (groei melkklier pakketten en tepels) en kaalheid gaat krijgen.

   Een hond met een kale huid, zwart verkleuring en verdikte tepels en melkklieren tgv een testikel tumor. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

   We hebben de hond gecastreerd om de hormonen af te remmen

   Een hond met een kale huid, zwart verkleuring en verdikte tepels en melkklieren tgv een testikel tumor. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

   Een paar maanden later zijn de haren weer aangegroeid en is het probleem opgelost.

   Een hond met een kale huid, zwart verkleuring en verdikte tepels en melkklieren tgv een testikel tumor. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  Hyperkeratose ....
  Als het koud wordt dan kunnen zwellingen aan de neus en voetzolen ontstaan. We noemen deze schilferige harde huid hyperkeratose. Denk aan eelt op handen of voeten bij mensen. We laten deze harde schilferige neus zalven (1-2x daags) met Dermoscent Bio Balm. Dit verzacht en hersteld de harde schilferige huid. Ook is deze Bio Balm goed te gebruiken bij harde ondergrond problemen zoals leggers bij ellebogen.

  Een hond met droge neus. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht

  Er zijn dus vele redenen om huidproblemen te krijgen bij een hond. Soms komen er ellendige huidproblemen zomaar op: tumoren.

  Tumoren ....
  Ook in de huid kunnen tumoren voorkomen, varierend van goedaardige wratten tot kwaadaardige melanomen. Als voorbeeld laten we een cyste op de kop van een hond zien. Met een lokale verdoving is deze weggehaald.

  Een hond met een tumor op de kop. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark utrecht
 • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

  Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

  Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

  Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan