Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Schimmel of ringworm bij de cavia

Regelmatig zien we een schimmelinfectie bij de cavia. Een schimmelinfectie komt vooral voor bij jonge cavia's die net uit een dierenwinkel komen. Uit een onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde bij cavia's uit dierenwinkels komt zelfs het volgende naar voren: 17% van die cavia's is met schimmel ge´nfecteerd!

Schimmelsinfecties kunnen overal voorkomen, maar we zien vooral de korsten rondom het oog, de neus en op de oren.

Een cavia met een korsterige schilferige plek op de neus

Een cavia met een korsterige schilferige plek boven het oog

Zo÷nose gevaar ....
Een cavia met een schimmelinfectie kan oook mensen bemetten met schimmel!
Op de rechterfoto hieronder is een cavia te zien die schimmel heeft. De haren vallen uit en er ontstaan kale schilferige plekken. Aan de randen van de ronde kale plekken kun je roodheid en zwelling zien. Ook wordt deze kalige ronde plek wel ringworm genoemd. Ringworm is een andere benaming voor schimmel.

Op de linkerfoto hieronder is een cavia met schimmel te zien, bij de jonge eigenaresse is op de wang ook een rode ronde plek te zien.

Een kind met schimmel, zie de rode ring op de wang   Ringworm bij een cavia

Let op: schimmel is een zo÷nose en heel erg besmettelijk,
voor andere dieren en voor mensen (= een zo÷nose).

Als we de diagnose met zekerheid willen stellen dan hebben we twee opties:
1. Met een schimmelkweek
2. Met een schimmel PCR test

Wat is het verschil tussen een kweek en een PCR test?

Ad 1: Een schimmelkweek: kunnen we opkweken in onze dierenkliniek en daarna sturen we deze kweek in naar het laboratorium voor de determinatie van de schimmel. Een andere optie is dat we verdacht materiaal (korsten - haren) direct naar een laboratorium (VMDC - VetMedLab) sturen dat de haren en schilfers test op schimmels.

 • Het duurt 10 - 14 dagen voordat we een definitieve uitslag krijgen

  Een cavia met schilferige oren

  Ad 2: Een schimmel PCR test:
  We sturen een tandenborstel met materiaal naar een laboratorium en krijgen binnen een werkdag een uitslag of er wel of geen schimmel aanwezig is!

 • Voordeel: we krijgen snel een uitslag of er wel of geen schimmel aanwezig is!

  Voor een PCR sturen we het materiaal in naar het VDQD of het VMDC

  VDQD een laboratorium om schimmel te testenVDQD ....
  Het VDQD - Veterinary dermatophyte Quick diagnostics - heeft een PCR test ontwikkeld die snel en betrouwbaar is. We hebben in de testfase meegewerkt en onze ervaring is dat snelheid (en betrouwbaarheid) van een uitslag reuze handig is. De eigenaar weet gelijk waar hij aan toe is. Op de VDQD website staat ook meer informatie over schimmels en hoe de schimmels bij de diverse diersoorten te behandelen zijn.

  Klik hier voor de website van de VDQD ....

  Hieronder een voorbeeld van een cavia met een schimmel probleem en de uitslag van een positieve PCR schimmel test

  En nog een ander voorbeeld

  Een cavia met plekken op de neus - verdacht van schimmel

  De PCR van het tandenborstel monster geeft een schimmel infectie aan

  Het VMDC in Utrecht kan een ouderwetse schimmelkweek beoordelen en ook de nieuwe PCR test

  Klik hier voor de website van het VMDC

  De behandeling ....
  We behandelen een cavia met schimmel als er een lokaal probleem is alleen met antischimmelz-alf of met antischimmel-zalf met een antibioticum en een ontstekings remmend middel erin (Surolan «)
  Als de ontsteking dicht bij het oog zit laten we eerst een oogzalf in het oog doen en daarna de antischimmel-zalf.

  Alternatief is dat we de plek laten insmeren met de enilconazole-oplossing (Imaverol «) met een kwastje om de dag gedurende een aantal weken. Als de oplossing is aangebracht dan droogt deze op en blijft een paar dagen werkzaam.

  De lokale schimmelinfectie boven het oog wordt met zalf behandeld

  Het behandel advies van het VDQD is wassen met Imaverol Als de infectie uitgebreid is dan kan er met een antischimmel-oplossing worden gewassen. We laten dan 4x wassen met enilconazole-oplossing (Imaverol «).

  Afhankelijk van de ernst van de besmetting kiezen we we voor medicijnen die van binnen uit werken (itraconazole), enilconazole-zalf of enilconazole-oplossing of een combinatie.

  DDX: schimmel of mijt infectie ....
  Een schimmelinfectie bij een cavia kan enorm veel lijken op een infectie door mijten. Er zal dus door middel van diagnostiek uitgezocht dienen te worden wat er precies speelt om de juiste behandeling op te starten.

  Is het een schimmel of een mijtinfectie dat is de vraag ....

  Lees verder over een mijtinfectie of schurft bij de cavia - hetgeen erg op een schimmel infectie kan lijken: klik hier voor onze pagina over een infectie met mijten of schurft ....

  NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

  Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

  Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


 • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

  Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

  Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, dit is ideaal om even snel iets op te zoeken Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

  Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan