Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Luizen bij de cavia

Welke luizen zijn er?
De luizen die bij cavia's voorkomen heten Gliricola porcelli en Gyropus ovalis. De slanke Gliricola luizen komen het meeste voor. Ze zijn wit, doorschijnend tot oranjeachtig.

De luizen bij cavia's voeden zich met het hetgeen ze op de huid vinden, zoals huidschilfers. De luizen lopen over de huid en de haren. De eitjes die neten, heten worden op de haren gelegd.

Symptomen
De luizen kunnen lang symptoomloos aanwezig zijn. Vaak is er geen jeuk, staan de haren wat af en ziet de vacht er ruw uit. De cavia's kunnen wat onrustig en van slag zijn. Als je goed kijkt en goede ogen hebt zie je bij een luizenbesmetting witte stipjes en schilfers op de haren. Dit zijn de neten of eieren die op de haren zitten.

Als de infectie erger wordt, kunnen kale plekken en korsten ontstaan.

Hoe komen ze eraan?
De cavia's besmetten elkaar onderling en de luizen kunnen lang onopgemerkt aanwezig blijven.

Diagnose
Er kwam een cavia bij ons op het spreekuur en de eigenaresse vertelde dat haar dochter beestjes op de cavia had zien lopen. Zijzelf kon ze niet zien en ik ook niet, ondanks dat ik mijn leesbril had opgezet. Voor de zekerheid pakte ik dr. Fritz (onze video endoscoop) erbij. Door de zeer sterke vergroting was inderdaad te zien dat er oranje beestjes (= luizen) op de cavia liepen.

Bestaan er dragers - cavia met luizen zonder problemen ....
We kregen op een spreekuur twee cavia's op bezoek. Molly was aan het afvallen en had een wondje op de rug. Ook waren er enkele schilfers op de haren te zien. De eigenaar had beestjes zien lopen. We hebben met onze endoscoop de huid bekeken en bij Molly waren enkele luizen te zien. Voor de zekerheid hebben we Bruce nagekeken, ondanks dat hij nergen slast van had. Wat bleek: Bruce had veel meer luizen!

Bruce was pas een paar weken bij Molly komen wonen. Mogelijk is Bruce een drager. Hij heeft veel luizen, maar geen last van deze luizen!

Hoe kun je luizen ontdekken?
Luizen zijn lastig uit de haren te kammen! We lezen in de literatuur dat er een microscoop gebruikt kan worden, de schilfers en haren kunnen bekeken worden en je kunt de luizen en de eitjes onder de microscoop ontdekken. Echter je moet deze luizen wel uit de haren kammmen en dat kan best lastig zijn.

De beste manier om luizen in beeld te krijgen is met behulp van een endoscoop of een sterk vergrotende loepbril.

De behandeling
De luizen worden gedood door een behandeling met Selamectine. Vroeger moesten we de cavia's wassen of kregen ze gedurende 3 weken (iedere week) een pijnlijke onderhuidse injectie met ivermectine, dat hoeft gelukkig niet meer!

Selamectine wordt door middel van een pipetje in de nek toegediend. We behandelen opnieuw na 2 - 2,5 week. Een enkele keer is een derde behandeling nodig.

Selamectine bij de cavia

__________________________________________

Sinds 2021 gaan we naar 18 mg/kg
We als dosering van selamectine aan 18 mg/kg en dat elke 2 a 2,5 week!

Per gewicht kijken we welke selamectine pipet het beste bij de cavia past.
Een cavia van 0,833 kg krijgt 1 pipet van 15 mg
Een cavia van 1,66 kg krijgt 1 pipet van 30 mg

__________________________________________


Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan