Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Diarree bij de cavia

    Oorzaken van diarree of maagdarmproblemen
  • Dysbacteriose door antibioticum gebruik
  • Bedorven voeding of een plotselinge voerverandering
  • Overgroei brillendoosgisten
  • Coccidiose en Cryptosporidium
  • Flagellaten
  • Wormen

Normale ontlasting
Cavia's hebben normaal harde langgerekte keutels die je op kunt pakken zonder dat je vieze vingers krijgt. Een cavia heeft twee soorten keutels, de blinde darm keutels worden direkt uit de anus opgegeten (= coprofagie). Dit is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en vitamines, zoals vitamine B , uit de darmen gehaald wordt in 1 darmomloop. De normale darmbacterien bij cavia's zijn gram positieve bacterien.

Diarree
Indien de ontlasting niet goed gevormd is dan spreek je van diarree.

Als er slecht gevormde ontlasting aanwezig is is er sprake van diarree

Diagnose stellen
Het is belangrijk om na te gaan wat de oorzaak is van de diarree. We zullen een beetje onlasting onder de microscoop bekijken. We gaan dan op zoek naar bacterien, flagellaten, oocysten, brillendoosgisten of wormeieren.

Het is belangrijk om zo vers mogelijke ontlasting te bekijken, omdat sommige parasieten zoals flagellaten snel dood gaan en niet meer te herkennen zijn onder de microscoop.

Als er diarree aanwezig is kan er met een microscoop een diagnose worden gesteld

Dysbacteriose door antibioticum:

PAS OP: niet alle antibiotica zijn geschikt om bij een cavia te gebruiken!

Als er een antibioticum wordt voorgeschreven aan een cavia dat niet geschikt is, dan is er het gevaar dat er een hele ernstige diarre ontstaat. Deze diarree wordt veroorzaakt doordat de goede bacterien (Gram positieve) in de darm vernietigd worden en de slechte bacterien de overhand krijgen in de darm. Dit wordt ook wel dysbacteriose genoemd.

Berucht is het gebruik van Penicillines HIER GAAN CAVIA'S AAN DOOD, of het nu oraal (= in de mond) of parenteraal (= injectie onderhuids of in de spier) wordt toegediend: gebruik nooit een Ampicilline, Amoxycilline, Duplocilline of welke Penicilline dan ook!

Andere antibiotica waar cavia's niet tegen kunnen zijn:
Cefalosporines: zoals een injectie met convenia = een langwerkend antibioticum dat onderhuids wordt gegeven.
Andere gevaarlijke antibiotica zijn: Lincomycine, clindamycine, Erythromycine, Spiramycine

Symptomen
Er kan een heftige diarree ontstaan: dunne tot waterdunne ontlasting, sloom, suf, anorexie (= niet willen eten).

Behandeling:
Dysbacteriose is moeilijk te genezen. De cavia moet intensief behandeld worden met vochtinfusen, een antibioticum die de darmflora normaliseert (Metronidazol), een NSAID (= pijnstiller), darm stimulerende middelen en probiotica.

Probioticum bij de cavia ....
We gebruiken al jaren lang het probioticum genaamd Protexin Pro Fibre korrels en hebben hier goede ervaringen mee bij cavia's.

Dit probioticum is gemaakt voor honden en katten en er zit als werkzame stof Enterococcus faecium in.
Als je hierop googled dan zie je dat deze E. faecium vaker gebruikt wordt bij cavia's, zie de volgende producten: Pro-C probiotic 100 gr in Engeland en er zijn veel cavia voer merken in het buitenland met "Dried Enterococcus Faecium Fermentation Product" erin. Op diverse sites wordt gewaarschuwd om Protexin Pro Fibre niet te gebruiken bij cavia's, wij hebben echter bij meer dan 35 cavia's per jaar gemiddeld er goede ervaring mee. Er zijn zelfs cavia eigenaren die deze Protexin Pro Fibre elke dag geven aan hun cavia.
Als dosering hanteren we 2x daags 1/2 tot 1 theelepel per dag.

We hebben ook protexin Bio Lapis voorgeschreven bij diverse cavia's en zagen daar vaak een mindere goede verbetering van de ontlasting tov de Protexin Pro Fibre. Echter dit kan per cavia verschillen en soms moet je zoeken wat het beste bij de cavia past: Protexin Pro Fibre, Protexin Bio Lapis of ESB3 (zie verderop).

Diarree door Cyniclomyces guttulatus of brillendoosgisten

Diarree door verkeerde voeding of overgroei door brillendoosgisten

Van de ESB3 hebben we capsules laten maken zodat het beter te doseren is, de capsule openen en de inhoud van de capsule door het drinkwater geven. Op de foto zijn 12 capsules te zien de rest zit nog in het potje.

In de normale ontlasting zul je altijd een paar Cyniclomyces guttulatus = brillendoosgisten tegen komen. Brillendoosgisten hebben een ovale vorm en twee typerende 'ogen' die doet denken aan een bril in een doos.
Indien er veel brillendoosgisten aanwezig zijn dan is er naar ons idee een overgroei van deze aanwezig en moeten de darmen genormaliseerd worden.

De oorzaak is eigenlijk onbekend dat dit ontstaat, mogelijk is er bedorven voedsel gegeven of er is een te plotselinge voerverandering waar de cavia niet goed op reageert dan is er de kans dat de brillendoosgisten gaan overgroeien en dit probleem ontstaat.

Behandeling:
We normaliseren de darmflora door de cavia ESB3 « te geven door het drinkwater, ESB3 is een sulfapreparaat. Tot een paar jaar geleden hadden we zakjes van 1,5 mg poeder, maar dit is uit de handel. We hebben een alternatief gevonden en om het beter te kunnen doseren hebben we er capsules van laten maken. Elke dag wordt de inhoud van 1 capsule kan door 500 ml water gemengd en dit mengsel wordt als drinkwater gegeven. We laten dit gedurende 14 dagen geven. Mocht het moeilijk zijn om de ESB3 te krijgen dan kun je probiotica geven van het merk Protexin «.

Protozoen

EÚncellige parasieten (protozoŰn) zoals Cryptosporidium en Coccidiose zie je slecht gevormde ontlasting tot brijige ontlasting. Veroorzaakt door Eimeria caviae. Deze coccidien zitten in de dunne darm en de blinde darm.

Denk aan Oocystes bij diarree of ongevormde ontlasting

Onderzoek onder de microscoop ....

Cavia diarree d=kijk dan onder de microscoop ....

Diagnose
Onder de microscoop wordt er gezocht naar de oocysten van de Eimeria caviae. Deze zijn 4-5x groter dan de brillendosgisten!

Het vrschil tussen oocystes en brillendoosgisten

Behandeling:
We behandelen cavia's met coccidiose met ESB3 of met een sterker coccidostaticum.

Flagellaten

Komt meestal bij jonge cavia's voor. Er is brijige ontlasting aanwezig. De veroorzakers is Trichomonas caviae. Of een overgroei van Ballantidium caviae. Deze komen in de dikke darm en het caecum (= blinde darm) voor. De cavia's kunnen elkaar onderling besmetten. Ook kan een cavia via een bakje drinkwater zich besmetten als er poep in komt. We adviseren om uit hygienisch oogpunt drinkflesjes te gebruiken.

Diagnose
Om flagellaten te kunnen zien onder de microscoop is het belangrijk om VERSE ontlasting te bekijken, het beste is direct uit de anus de ontlasting na te kijken. Op onze Youtube pagina kun je een dunne snelle flagellaat zien (Tritrichomonas) en een dikke langzaam bewegende flagellaat, een zogenaamde Ballantidium.

Behandeling:
Flagellaten bij cavia's behandelen we met een speciaal antibioticum: Metronidazol

Kijk op onze youtube pagina film over diarree bij een cavia door flagellaten, maar ook door Ballantidium.

Wormen

Komen niet vaak voor, we diagnosticeren dit eigenlijk nooit.

Behandeling
Indien er toch wormeieren gevonden worden onder de microscoop, dan kan er een kuur met een antiwormmiddel worden gegeven.

______________________________________________________________________________________

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan