Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Myxomatose bij het konijn: myxomatosis

Vanaf begin januari 2012 is er een nieuw konijnen vaccin op de markt die een jaar lang bescherming geeft tegen myxomatose en RHD. RHD is Rabbit Hemorhagic Disease en dit wordt ook wel VHS = Viral Hemorhagic Syndrome genoemd.

Wat is myxomatose precies en hoe uit het zich ....
Op deze pagina zullen we een beschrijving geven wat myxomatose voor een soort ziekte is, hoe het overgedragen wordt en wat u kan doen om te voorkomen dat uw konijn de ziekte krijgt.

myxomatose geeft verdikte oogleden bij het konijn

Myxomatose begint heel subtiel, het konijn is wat hangerig en de oogleden zijn verdikt. De anus kan ook opgezet zijn. De verschijnselen lijken een beetje op konijnensyfillus.

Myxomatose is een virus ...
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Voorkom dus dat wilde konijnen in de tuin bij uw konijnen kunnen komen !

Muggen bestrijden
Zorg dat de muggen niet meer bij je konijnen kunnen komen. Plaats horren in de openingen en anders een klamboe over het (nacht)hok. Alleen vrouwtjes muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om eieren te laten ontwikkelen. Ze leggen deze eieren op stilstaand water. Je kunt zorgen dat de muggen geen eitjes leggen: gooi emmers met water, potten met water om en dek regentonnen en dergelijke af. Denk ook aan een verstopte dakgoot waar water in kan staan (Internet wijsheid ik verzin dit niet zelf).

Voorkom dat uw konijn door insecten gestoken worden hang 's avonds en 's nachts een klamboe over het hok

  Hoe kun je de ziekte voorkomen?
 • Vaccineer uw konijn preventief tegen de ziekte.
 • Voorkomen door te vaccineren is beter dan genezen!
 • Vaccineer uw konijn in het voorjaar (april-mei) om zo een optimale bescherming te bieden!
  Als uw konijn nog niet gevaccineerd is voor mei, laat het dan zo snel mogelijk vaccineren.

 • Probeer insecten te weren uit de hokken door het gebruik van horren of fijnmazig gaas.
 • Hang eventueel 's avonds en 's nachts een klamboe over de hokken buiten
 • Bestrijd vlooien met behulp van stronghold ®. Voorkom kontakt met egels, konijnen uit het wild, katten en honden, deze kunnen de vlooien overbrengen.
 • Zorg voor een goede hygiëne. Zeker als u meerdere konijnen in verschillende hokken heeft.
 • Zorg bij verdenking van myxomatose dat konijnen geen onderling kontakt hebben. Let er ook op dat materialen zoals voerbakken en dergelijke goed gescheiden blijven. Geef ieder konijn of konijnenpaar zijn eigen voerbak en drinkfles.
 • Zorg ook dat wilde konijnen geen contact met uw konijnen in de tuin hebben. Uw konijnen kunnen door deze wilde konijnen besmet worden met myxomatose. Op de foto hieronder is een konijn te zien dat op deze manier besmet is.

myxomatose geeft ontstoken oogleden, ze zijn verdikt, rood en voelen warm aan

Helaas is bovenstaand konijn, Sokje, na 2 weken overleden.

Symptomen ....
De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen (= incubatietijd) is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook verdikkingen in de huid kunnen optreden, vaak zijn de oren verdikt en voelen warm aan. Zie op de foto hierboven een verdikte neusbrug.
De verschijnselen lijken te verschuiven van knobbels = myxomen op de oogleden tot meer het beeld van verdikte oogleden en oren.

Ze zijn echt ziek !
De konijnen zijn er echt ziek van ze voelen warm aan en zijn suf en bewegen weinig.

myxomatose geeft ontstoken oogleden en oren bij het konijn, ze zijn verdikt voelen warm aan en zijn rood verkleurd

Blind en daardoor een gemakkelijke prooi ....
Doordat de oogleden erg gezwollen raken kan het konijn niet meer zien en wordt als het ware blind. Wilde konijnen vormen zo een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

myxomatose geeft ontstoken oogleden die volledig dicht zitten en er ontstaan myxomen

Myxomen ....
Er ontstaan knobbels in de huid de myxomen. Voornamelijk op de oren, rond de mond en op de rug.

Pussende ogen, snot, benauwdheid, longontsteking ....
De ogen die verdikt zijn kunnen en pusachtige uitvloeiing krijgen. Er is ook vaak snot en door de verdikking van het neusslijmvlies ontstaat een hoorbare ademhaling en benauwdheid.
Er kan een longontsteking ontstaan waaraan het konijn zal overlijden als het niet behandeld wordt. Myxomatose is net als VHS (het Viraal Haemoragisch Syndroom) een dodelijke aandoening: na besmetting zal het dier meestal sterven. In het wild zal maar 5-10% van de besmette konijnen deze ziekte zonder behandeling overleven. Bij konijnen die goed behandeld worden ligt dit percentage gelukkig hoger.

De oogleden en het neusslijmvlies is ontzettend gezwollen

Therapie ....

We hebben vele konijnen door deze vreselijke ziekte weten heen te halen. Echter met een behandeling beginnen is geen garantie dat het konijn zal genezen! Er is een kans dat het konijn kan genezen, maar het zal ook te maken hebben met de infectiedruk van het myxomatosevirus en de weerstand van het konijn.

  Indien de ziekte optreedt is het belangrijk om het konijn zo goed mogelijk te verzorgen.
 • Haal de zieke konijnen weg van de gezonde konijnen, voorkom onderling kontakt tussen gezonde en zieke konijnen.
 • Zorg voor een goede warme huisvesting, haal het naar binnen.

  Konijn gezond lekker buiten, konijn ziek advies is naar binnen halen !!!

  Helaas zijn de konijnen hierboven, waaronder Sokje, allemaal overleden. Ze werden besmet doordat een konijn uit het wild even bij hun op bezoek kwam!


 • Zorg dat het konijn blijft eten => ga het eventueel dwangvoeren.
 • Als er een stille darm ontstaat geef hier medicijnen voor.
 • Bestrijd de bijkomende bacteriële infecties oogontsteking en (longontsteking) met antibioticum.
 • Omdat de oogleden ontstoken waren is het advies om een oogzalf met een antibioticum te geven.
 • Geef het konijn een pijnstiller.
 • Bij veel slijmvorming geef dan een slijmoplossend middel.
 • Tijdsbestek: het kan 4 tot 6 weken duren voordat het konijn volledig genezen is en het zal door een diep dal gaan.

Voorkomen door vaccinatie ....

Voorkomen is beter dan genezen! .
Omdat myxomatose geen pretje is om te krijgen en je konijn er dood aan kan gaan is het belangrijk om de ziekte te voorkomen door middel van een vaccinatie.

Vanaf begin januari 2012 is er een nieuw vaccin op de markt die een jaar lang bescherming geeft tegen myxomatose en RHD. RHD is Rabbit Hemorhagic Disease en dit wordt ook wel VHS = Viral Hemorhagic Syndrome genoemd.

Wat gebruikten we tot nu toe
De afgelopen jaren vaccineerden we tegen VHS/RHD met Cunical ® en tegen myxomatose met Lyomyxovax ®. We zijn als konijnen dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark gelukkig dat we over kunnen gaan op dit nieuwe vaccin en we kunnen dit onderbouwen met een paar redenen.

Lyomyxovax ® geeft helaas maar kort bescherming
Het advies was om twee keer per jaar te vaccineren met een veilig maar kort werkzaam vaccin tegen myxomatose Lyomyxovax ®. In het najaar van 2011 was de uitbraak van myxomatose erger dan de afgelopen jaren. Een van de oorzaken was de zachte nazomer/herfst en dat er heel veel muggen waren! In de omgeving van Utrecht maar ook op vele andere plekken in Nederland was er een ware epidemie van myxomatose gevallen bij konijnen. Lees verder in het Utrechts Nieuwsblad ....

We hebben eind oktober een groot aantal konijnen gezien die wel in het voorjaar of zelfs nog in mei of juni 2011 waren gevaccineerd, maar waar de nazomer vaccinatie om welke reden dan ook niet gegeven was. En helaas zijn deze konijnen ondanks een vaccinatie aan het begin van de zomer ziek geworden, zie het konijn Meidje uit Laren hieronder!

myxomatose infectie bij een konijn half november terwijl deze in juni gevaccineerd is met lyomyxovax!

Helaas heeft bovenstaand konijn ondanks de Lyomyxovax ® vaccinatie 4,5 maand ervoor het niet gered!

Myxomatose is moeilijk te genezen en dieren die ziek worden gaan door een diep dal. Het voorkomen dat een konijn ziek wordt van myxomatose door het te vaccineren valt altijd te verkiezen boven het ziek worden en het proberen ervan te laten genezen. We hebben veel konijnen van myxomatose kunnen laten genezen maar je moet ervan uit gaan dat het merendeel van de zieke konijnen het niet redt,
lees verder over konijnen die het niet overleven ....

Het nieuwe vaccin Myxo-RHD Als bovenstaand verhaal nog geen reden genoeg is om over te gaan naar het nieuwe vaccin, hieronder nog een paar redenen ...

Nobivac Myxo-RHD ® kenmerken:

 • Vaccinatie 1x per jaar
 • Combinatie vaccin tegen myxomatose en RHD
 • Mag vanaf 5 weken leeftijd!
 • Bescherming na 1 week die 1 jaar aanhoudt
 • Onderhuidse injectie met 1 ml
 • Per konijn 1 vaccin flesje
 • Geen entspreekuren meer nodig elk konijn heeft eigen vaccin flesje

  Als konijnen dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark zijn wij overtuigd wij gaan over op het nieuwe vaccin voor konijnen Nobivac Myxo-RHD ®, zie onze pagina over het nieuwe vaccin ....

  De ziekte komt in Nederland meestal in de zomer en nazomer voor.
  In Engeland is het echter al gewoon dat myxomatose in de nazomer, herfst en de eerste wintermaanden voorkomt. In Nederland is dit ook steeds vaker het geval we zien meer problemen in het najaar dan in de zomer!

  Af en toe zien we een entreactie ....
  Na de vaccinatie kan er een verdikking ontstaan in de (onder)huid op de plaats waar de vaccinatie gegeven is. Dit is een lokale entreactie op de vaccinatie. Na een paar weken zal deze zwelling wegtrekken.

  Konijn myxomatose verdikte oogleden, myxomen en genezen

  Als uw konijn verdacht wordt van myxomatose:
  Laat het dan niet even snel vaccineren!

  De weerstand van het konijn wordt door de vaccinatie verzwakt en vaccinatie geeft niet snel genoeg een bescherming om dit te compenseren. Een vaccinatie moet tijd krijgen om te gaan werken, een goede bescherming is er pas 7 dagen nadat de vaccinatie is gegeven.

  En als er nog geen ziekte verschijnselen zijn !!!!!!!!!!!!!
  Afgelopen jaren bereikte ons vele vragen over het ziek worden van konijnen na een vaccinatie. Er bleek dan vaak al een myxomatosebesmetting in een konijnengroep aanwezig te zijn en de nog niet ziek (en niet gevaccineerde konijnen) werden dan snel gevaccineerd. Helaas pakte deze "nood-vaccinatie" totaal verkeerd uit en gingen er heel veel konijnen uit de groep dood. Gedacht werd dat het door de vaccinatie kwam echter het kwam door het veldvirus en een te late vaccinatie!

  In de incubatietijd, de tijd tussen infectie en ontstaan ziekteverschijnselen, gaat de weerstand naar beneden en als het konijn al besmet is, kan het konijn er juist ziek van worden !

  Wat is dan ons advies ....
  We adviseren om bij een uitbraak de niet zieke konijnen te scheiden van de zieke konijnen en ze te beschermen tegen muggen. Dan is er de moeilijke keuze om de niet gevaccineerde konijnen gelijk te vaccineren, met risico's van dien (zie hierboven). Of als 2e optie: als de konijnen gescheiden zijn en er na de incubatietijd van 1 week nog geen ziekte verschijnselen zijn opgetreden dan kunnen deze konijnen geavaccineerd worden tegen myxomatose. Na 7-10 dagen kunnen deze konijnen weer naar buiten dan is er voldoende immuniteitsopbouw. Als er veel muggen zijn gebruik dan nog steeds de klamboe tegen de muggen.

  Mocht u nog vragen hebben over de vaccinatie of niet zeker zijn of uw konijn gevaccineerd moet worden dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

  Eind 2004 was er een uitbraak van myxomatose in Utrecht en omgeving.

  Normaliter komt myxomatose alleen voor in de zomer en de nazomer. Echter dat jaar leek er, na de landelijke VHS epidemie in het voorjaar, een uitbraak van myxomatose te zijn onder wilde konijnen. Een groot aantal is ziek geworden en gestorven.
  De Dierenbescherming heeft in die periode een artikel in de krant
  geschreven waarin zij waarschuwden voor myxomatose in Utrecht en omgeving.

  Ook een konijn in de stad Utrecht werd ziek!
  Het meest in het oog springend in die tijd was dat er een huiskonijn met myxomatose besmet is geraakt op de Stadhouderslaan (nabij het Wilhelminapark in Utrecht Oost). Dit konijn zat in een hok in de tuin en kwam niet in kontakt met wilde (of andere) konijnen.

  Dit konijn overwon de ziekte!
  Gelukkig is het huiskonijn van de Stadhouderslaan, na een ziekte periode van 6 weken (!) goed opgeknapt. Een paar maanden later zagen we hem terug en was alles goed genezen.

  Konijn myxomatose verdikte oogleden, myxomen en genezen

  Myxomatose heerste, in het najaar van 2004, maar ook in 2006 en nu in 2011, in verschillende delen van Utrecht. Het werd waargenomen in Utrecht Noord (overvecht), Utrecht Oost, op De Uithof, in de bossen van Amelisweerd, in Utrecht Zuid (Lage Weide) en in de Omgeving van Utrecht (gemeenten Zeist, De Bilt en Houten).

  Konijnen kunnen genezen van myxomatose ....
  We hebben naast dit konijn hierboven nog vele andere konijnen gehad die genezen zijn van myxomatose. Ook krijgen we vaak telefoontjes en e-mails uit het het land met vragen over deze gemene ziekte. We geven dan een behandel advies en gelukig zijn ook veel van deze konijnen opgeknapt. Wij laten het konijn niet genzen, de eigenaar doet dit door er enorm veel tijd en zorg aan te besteden. Als u de foto's op de volgende pagina ziet kunt u zich voorstellen dat het geen leuke ervaring voor een konijn of de eigenaar is om deze ziekte door te maken.

  lees verder over konijnen die genezen zijn van myxomatose ....


  Een andere virusziekte bij het konijn is VHS

  myxomatose bij het konijn

  In 2004 was er een uitbraak van VHS in Nederland. Deze ziekte heeft voor grote konijnensterfte gezorgd. Het nieuwe vaccin Nobivac Myxo - RHD geeft hier ook bescherming tegen.

  lees over de virusziekte VHS bij het konijn.....

  Wij danken de konijnen eigenaren die foto's van hun konijn(en) ter beschikking hebben gesteld voor deze pagina.
 • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

  Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

  Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

  Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan