Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Myiasis of madenziekte bij het konijn

In de warme maanden van het jaar bestaat er een groot gevaar voor konijnen. Dit gevaar wordt veroorzaakt door vliegen en met name de groene vleesvlieg.

Myiasis bij een konijn. De groene vleesvlieg

Myiasis of madenziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg de Lucilia sericata.

Myiasis bij een konijn. Vliegen leggen eitjes op een vieze kont bij het konijn en dit worden maden. Wees vooral in de zomermaanden alert op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van uw konijn. Ze kunnen eieren leggen in vieze haren of met name wanneer het konijn aangekoekte poep heeft onder de staart of rond de anus. Of als er een andere huidontsteking aanwezig is zoals urinebrand.

Een vieze poepkont
Vaak is deze aangekoekte poep geen diarree maar het gevolg van een verkeerde voeding. Een konijn heeft 2 soorten keutels namelijk gewone keutels en blindedarmkeutels. Een konijn moet zijn blindedarmkeutels opeten. Als het konijn deze niet opeet geeft dit een vieze kont, omdat deze keutels erg plakkerig zijn en aan de haren bij de kont vastplakken. Vaak wordt er gedacht dat er diarree aanwezig is, maar er is gewoon een voedingsprobleem doordat de eigenaar teveel konijnenvoer aan het konijn geeft. Lees verder over de juiste voeding voor het konijn ....

Myasis bij een konijn. Als de haren vies en aangekoekt zijn wees er bewust van dat dit problemen kan geven!

Vliegen leggen eitjes dit worden maden
De aangekoekte keutels zorgen dat de huid gaat ontsteken, ook bij urinebrand is de huid ontstoken. Vliegen worden aangetrokken door de geur die van een ontstoken huid afkomt. Ze leggen eitjes op de huid die ontstoken is. Uit deze eitjes ontstaan maden, je ziet deze maden vaak in diverse groottes. Van heel klein tot wel 1 cm lang (zie foto). Een made is wittig van kleur en kan zich redelijk snel bewegen. De maden kruipen onder de vieze haren en richten enorme schade aan. Er kunnen gaten in de huid komen.

Myiasis bij een konijn. Als de haren vies en aangekoekt zijn wees er bewust van dat dit problemen kan geven!

Myasis bij een konijn. Als er urinebrand is kunnen de vligen ook toeslaan!

Myasis bij een konijn. we plukken met een pincet alle maden van het konijn.

Therapie
We behandelen een konijn met myiasis onder sedatie. Als het konijn onder sedatie is worden de haren zoveel mogelijk weggeschoren, alle maden met een pincet van de ontstoken huid gehaald. Als deze weg zijn wordt de ontstoken huid en de nog aangekoekte poep weggewassen. Soms moeten de gaten in de huid opgeschoond en gehecht worden.

Het konijn krijgt antibioticum en pijnstiller. Als we het konijn insprayen met Nomyiasis dan zal dit de maden die we over het hoofd mochten zien afdoden!

Myasis bij een konijn. De maden ontvellen de huid en geven echte wonden

Myiasis voorkomen
Om myasis voorkomen dient u goed op de hygiene van het hok en het konijn zelf te letten. Geef een konijn maar 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht en ongelimiteerd hooi. Kijk iedere dag het konijn onder de staart om te controleren of er geen ontlasting aan de vacht bij de anus gekleefd zit. Controleer ook altijd of het hok schoon is en verschoon de poep en plasplekken in het hok minstens 1x per dag.

Afschrikken en doodmaken ....
Sinds 2013 beschikken we over een antivliegen middel om te gebruiken op konijnen. Het heet toepasselijk Nomyiasis. Je kunt konijnen die risico lopen insprayen met dit middel om de vliegen af te schrikken. De spray doodt ook de maden op het konijn. Ook is ons advies om te proberen om elke groene vleesvlieg die je ziet te doden ....

Ook kunnen we uit ervaring spreken dat Stronghold met de werkzame stof een preventieve werking bij konijnen heeft tegen myiasis. We adviseren om gedurende de risico periode elke 3 a 4 weken stronghold aan te brengen bij het konijn.

Als je een groene vleesvlieg ziet probeer deze te doden

Voorkomen blijft beter dan genezen: zorg voor de juiste voeding en indien er groene vliegen bij uw konijn rondhangen controleer dan uw konijn en het hok een keer extra!
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan