Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Dementie bij de kat

Welke verschijnselen zie je bij een kat met dementie of ouderdomsverschijnselen

Vrije radicalen veroorzaken schade aan de hersenen

Het zenuwweefsel in de hersenen van oudere katten is gevoelig voor vrije radicalen. Bij oudere katten slaat amyloid neer in de bloedvaten. Door deze amyloid afzetting in de bloedvaten worden de bloedvaten smaller en er ontstaat zuurstoftekort in de achterliggende gedeeltes van de hersenen. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten waardoor er zuurstofrijker bloed in de bloedvaten stroomt. Dit heeft echter een averechts effect, het zuurstofrijke bloed veroorzaakt de vorming van vrije radicalen.

De schade, die door vrije radicalen aan de hersenen wordt toegebracht, veroorzaakt vaak leeftijdsgebonden gedragsveranderingen bij oudere kattn. Dit worden ook wel tekenen van hersenveroudering of dementie genoemd. Door hersenbeschadiging kan dementie ontstaan.

Dementieonderzoek

We hebben in 2005 in samenwerking met de vakgroep pathologie van de faculteit diergeneeskunde het gedrag en het bloed onderzocht van oudere katten. Ze werden onderzocht op ouderdomsverschijnselen en andere problemen zoals suikerziekte, nier- of leverproblemen, hartproblemen, een te snel werkende schildklier en een te hoge bloeddruk.

Tekenen van hersenveroudering (ook wel dementie genoemd) bij katten:

    De kat vertoont de volgende verschijnselen:
  • is minder alert en vertoont doelloos gedrag, de kat is gedesorienteerd
  • begroet familieleden niet meer enthousiast
  • wil niet meer aangehaald te worden of vraagt niet meer om aandacht
  • heeft een verstoord slaappatroon: slaapt meer overdag en/of minder 's nachts
  • doolt 's nachts door het huis, loopt onrustig heen en weer
  • begint zomaar 's nachts te miauwen
  • Het karakter kan veranderen, de kat kan bijvoorbeeld agressiever worden
  • is niet meer zindelijk: plast niet meer op de bak of buiten. Dit komt omdat de kat vergeet waar hij of zij moet plassen en poepen!

Dementieverschijnselen door schildklier of nierprobleen

Een opvallend groot percentage van de katten van dit onderzoek had een te snel werkende schildklier, nierprobleem. Terwijl zij verder geen andere klachten hadden die dit soort problemen deed vermoeden.

Het is van groot belang om bij katten met ouderdoms- of dementieverschijnselen eerst uit te sluiten of er niet sprake is van een schildklier of nierprobleem. De verschijnselen zijn namelijk bij dit soort problemen identiek aan dementerend katten.

Voor demente hond is er BD voer van Hill's, dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

B/D voer van Hill's is er niet voor katten

Voor honden is er een speciaal voer voor dementerend honden:

HELAAS IS DIT VOER ER NIET VOOR KATTEN!

Voeradvies voor demente katten

Als alternatief adviseren we J/D* van Hill's Pet nutrition, dit is voer voor katten met artrose. Door de hoge vetzuur gehaltes is het ook voor demente katten geschikt!
Het is samengesteld met een exclusieve mix van anti-oxidanten en vetzuren uit groenten die de symptomen van hersenveroudering tegen gaan en de hersenfunctie te verbeteren. De anti-oxidanten vangen de vrije radicalen in het bloed weg zodat ze geen beschadiging van de hersenen kunnen veroorzaken.

Lees verder over j/d* bij de Hill's website

Dementie behandelen met medicijnen

Behandeling met medicijnen is het enige dat we nog extra kunnen doen voor de kat. Het middel Fitergol (Nicergoline) is voor honden geregistreerd voor de behandeling van dementie. De werking van het middel berust op het verwijden van bloedvaten in de hersenen, waardoor er een betere zuurstof voorziening in de hersenen zou ontstaan. Dit middel moet in combinatie met een extra vitamine E gebruikt worden en vitamin C. Vitamine E is een antioxydant en vangt de vrije radicalen weg die er in het bloed gevormd worden. Vitamine C versterkt deze werking.

Als er geen vitamine E gebruikt wordt werkt Fitergol averechts: door het zuurstofrijkere bloed worden er juist meer vrije radicalen gevormd en ontstaat er meer hersenbeschadiging (zie het stukje vrije radicalen). Het middel verlaagt daarbij de bloeddruk door het vaatverwijdende effect. In combinatie met andere bloeddruk verlagende middelen kan dit gevaarlijk zijn!

Mocht u vragen hebben over hersenveroudering bij katten neem dan contact met ons op!


terug naar de senioren pagina van de kat ....We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

De facebookpagina van Dierenkliniek Wilhelminapark