Extractie van de snijtanden

Bij sommige konijnen is de stand van de snijtanden zo afwijkend dat ook door middel van slijpen geen normale stand meer gerealiseerd kan worden. Dat zou dan betekenen dat de tanden om de paar weken ingekort moeten worden. Het is in zo'n geval beter om de snijtanden onder sedatie te trekken.

De onderstaande foto laat het konijn voor en na de extractie zien.

Voor en na foto's van een konijn van een extractie van de snijtanden

Hoe gaat de extractie van de snijtanden in zijn werk ....

We gaan de tanden van een konijn trekken onder verdoving. Qua kosten moet u rond de 150 -200 euro rekenen bij een konijn jonger dan 2 jaar. Als een konijn ouder is dan 2 jaar dan maken we voor de zekerheid eerst een röntgenfoto om te zien of de tanden wel te trekken zijn. Qua kosten moet u dan rond de 200 - 250 euro rekenen. Bij een konijn van meer dan 3 kg wordt de prijs hoger, omdat we dan grotere hoeveelheid medicijnen moeten voorschrijven.

Voorbereiding...

Voor de extractie dient het konijn eerst onder sedatie (=verdoving) te worden gebracht. We hebben een speciale dosering voor de verdoving van het konijn ontwikkeld. Het verdovingsrisico voor een konijn is daardoor niet groter dan die bij een hond of kat. We geven een injectie met pijnstiller en vocht onderhuids voordat we aan de behandeling beginnen. Tijdens de operatie wordt voor goede verlichting gezorgd en wordt het konijn warm gehouden door een warmtemat onder het konijn te plaatsen.

Een konijn met te lange tanden tgv een te lange onderkaak

Eerst de te lange tanden inkorten ....

Eerst worden de te lange snijtanden ingekort zodat de operatie gemakkelijker uit te voeren is. De onder en boventanden worden met een tandheelkundige boor doorgeboord.

Eerst korten we de snijtanden in voordat we deze gaan trekken

Daarna gaan we de bovensnijtanden trekken. De 1e tand gaan we rondom losmaken met speciale tand luxatoren en elevatoren. Als de tand

los genoeg is dan kunnen we de tand eruit trekken.  Het is van belang om vanaf alle kanten druk te zetten op de snijtand, zodat deze volledig los komt te zitten. Pas als de tand helemaal is losgemaakt kan deze  getrokken worden. Bij iedere snijtand herhaal je deze behandeling en ook de stifttanden worden op deze manier getrokken. De snijtanden hebben een hele lange wortel en het is de kunst om ze te trekken zonder

dat er een stuk van de wortel afbreekt. Als de wortel breekt groeit de snijtand namelijk weer aan.

Een konijn waar de snijtanden worden getrokken

Bij het trekken van de tanden is "vingerspitzen" gevoel nodig. We zien veel konijnen met een probleem ten gevolge van te sterke extractie waarbij er losse botstukken ontstaan die niet weggehaald worden.

Het trekken van de tanden van een konijn is geen kunst maar een kunstje, het kan echter ook erg verkeerd gaan ....

Een snijtand moet met het juiste materiaal en zachtjes getrokken worden

De 1e tand is getrokken nu de 2e tand.

Nu gaan we de 2e snijtand van het konijn trekken

De snijtanden zijn volledig getrokken, met pulpa (zenuw en bloedvat en alles). Hierna gaan we de stifttanden trekken met speciale 1 mm brede luxatoren. Er gaan verhalen de ronde dat er platgedrukte naalden hiervoor gebruikt worden, maar als dierenartsen van

Dierenklinieniek WIlhelminapark adviseren we dierenartsen om gewoon goed instrumentarium aan te schaffen.

We gaan de stifttanden bij het konijn trekken

De bovensnijtanden en de stifttanden zijn volledig getrokken. We hechten de huid aan elkaar.

Nadat de boven snij- en stifttanden getrokken zijn leggen we het konijn aan de gasanesthesie

Nu gaan we de onder snijtanden van het konijn trekken ....

Het is van belang om vanaf alle kanten druk te zetten op de snijtand, zodat deze volledig los komt te zitten. Pas als de tand helemaal is losgemaakt kan deze getrokken worden. Bij iedere snijtand herhaal je deze behandeling en ook de stifttanden worden op deze manier getrokken. De snijtanden hebben een hele lange wortel en het is de kunst om ze te trekken zonder dat er een stuk van de wortel afbreekt. Als de wortel breekt groeit de snijtand namelijk weer aan.

De snijtanden van de onderkaak hebben een lange wortel

Nu de tweede onder snijtand trekken ....

De ondertanden worden getrokken, door druk op de tand te zetten zie je dat deze los komt.

Gaat het altijd goed?

Een enkele keer zie je dat er weer een tand aangroeit nadat deze getrokken is, omdat wortel (= pulpa) dan niet meegekomen is. We controleren dan ook altijd de getrokken tand of deze intact is (je ziet in de tandwortel de pulpa = weefsel)  of dat de wortel is blijven zitten (je zie een lege tand). Zie onderstaande foto: links is de pulpa mee eruit getrokken, rechts is er een lege tandwortel en hebben we de pulpa er in tweede instantie getrokken - eruit gezogen .....

Als de tand volledig getrokken is zonder pulpa dan halen we deze er als nog uit

Indien de pulpa is blijven zitten kan de tand weer aangroeien, het leven zit er nog in. We kunnen deze pulpa op de bodem van de tandkas destrueren (= kapot maken) of met een speciale gebogen sonde de pulpa eruit zuigen. Op deze manieren kunnen we de hergroei van de getrokken tand  voorkomen.

Hieronder een overzicht van hoe de getrokken tanden eruit zien, wat opvalt is dat de tand enorm lang is onder het slijmvlies, het lijkt wel een ijsberg waarbij alleen het topje van de tand te zien is:

Diverse foto's van konijnentanden die getrokken zijn

Recovery ....Na de operatie geven we makkleijk op te nemen gras en groentes en snijden harde groentes klein

Na de operatie moet het konijn in een zuurstofkooi op een warmtemat geplaatst worden en door middel van een injectie Antisedan ook zo snel mogelijk weer wakker worden gemaakt. Dit is om de recovery zo kort mogelijk te laten duren. Zodra het konijn wakker is wordt het in onze verwarmde opname gelegd.

Post operatieve zorg ....

Om ervoor te zorgen dat het konijn bij thuiskomst geen pijn krijgt geven we een pijnstiller mee  (een nsaid voor een aantal dagen). Ook wordt er voor een paar dagen een dwangvoermiddel meegegeven. Zonder snijtanden kunnen konijnen prima eten. Het eten, zoals het hooi en groentes, moet alleen wel in wat kleinere stukjes worden aangeboden gedurende de 1e dagen. We laten zachte groentes en/of gras geven dat het konijn makkleijk kan pakken zonder tanden en garde groentes zoals wortels worden klein gesneden aangeboden.

Een voorbeeld van een konijn waar de tanden getrokken zijn ...

een voorbeeld van een konijn waarbij de snijtanden getrokken zijn
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan