Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Orthopedie externe fixatie of amputatie van het onderbeen van de achterpoot

Wat te doen als een konijn een gebroken onderbeen heeft?

Bij de achterpoot hebben we de mogelijkheid om het dijbeen (femur) met behulp van een externe fixatie te behandelen. Het gebroken bot krijgt een pen in het merg (= intramedullaire pen). Echter deze behandeling is niet altijd mogelijk. Als dit niet kan of lukt dan is het amputeren een goede keuze.

Met een orthopedische operatie wordt een intramedullaire pen in de tibia geplaatst en daarna wordt een dwarspen door het distale deel van de tibia gezet. De intramedullaire pen en de dwarspennen worden aan elkaar vastgezet met bisonkit lijm. Deze verbinding is licht maar supersterk.

Bij de controle röntgenfoto komt aan het licht dat de intramedullaire pen niet in het distale tibia bot zit! Dit is een superklein en dun stukje bot net boven de hak. Wat is nu goed om te doen? De ondervoet is los en zal heen en weer bewegen en niet goed genezen.

Als je op de foto hieronder kijkt zie je dat de intramedullaire pen net achter het bot zit net boven de hak. Zie vooral de middelste foto en dan zie je dat de pen (witte pen) onderaan de foto net achter het bot zit.

We hebben toen een nieuwe manier van behandelen bedacht en noemen dit de ring van Gussenhoven volgens het Wilhelminapark. Hierbij hebben we met de Bison lijm een gepolsterde ring om de achter ondervoet gemaakt en deze met pennen aan de externe fixatie vastgemaakt. Hierdoor was er een goede bot verbinding zonder bewegingsvrijheid van het bot! Hierdoor kon het bot binnen een paar weken genezen.

Op de röntgenfoto is goed te zien dat de intramedullaire pen niet in het bot net boven de hak zit, de ring om de onderpoot met de dwarspennen is goed te zien.

4 weken later is te zien dat het onderbeen goed aan elkaar gegroeid is.

De pennen en de externe ring worden onder sedatie verwijderd.

Geen operatie maar een amputatie
Een externe fixatie is de mooiste oplossing, helaas is dat niet altijd mogelijk. De breuk kan dermate gecompliceerd zijn (= verbrijzeld) dat we geen intramedullaire pen kunnen plaatsen. Soms is er teveel schade en is de kans op herstel is te klein. Dan is het gewoon niet mogelijk om een operatie uit te voeren. We zullen dan een amputatie van het onderbeen bij een konijn uitvoeren.

Kijk voor deze behandeling op de pagina van de amputatie van de achterpoot


Een externe fixatie of een amputatie is de keuze om een gebroken onderbeen of breuk in de tibia / fibula van een konijn te behandelen.

Terug naar de overzichtspagina over orthopedie bij het konijn
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan