Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Amputatie van de tenen bij een konijn

Als een konijn aan zijn eigen tenen blijft knagen ....
Af ent oe zien we een konijn dataan zijn eigen tenen blijft knagen. De reden kan een ontsteking zijn. Het konijn gaat dan likken en bijten aan die ontsteking. Dit bijten kan zo erg zijn dat het bot te voorschijn komt. Je kunt gerust spreken van auto mutulatie: het konijn brengt zichzelf schade toe door steeds weer te gaan bijten en het probleem wordt erger en erger.

Tanden bot of stomp slijpen bij een konijn

Tanden stomp slijpen ....
In eerste instantie zullen we de tenen nog proberen te redden.
We geven het konijn antibioticum en pijnstiller/ontstekingsremmer. We plaatsen een verband om de poot en slijpen met onze highspeed tandartsenboor de scherpe randjes van de boven en onder tanden.
De tanden zijn nu bot en het konijn kan dan niet meer knagen, zie foto hier rechts.

Tenen amputeren ....
Soms zijn de tenen echt niet te redden en moeten we de tenen amputeren. Op de foto hieronder is te zien dat de twee binnenste tenen van de linkerachterpoot enorm ontstoken waren. Het jonge konijn Binky had zichzelf zodanig lopen bijten dat er zelfs bot van de tenen verdwenen was. Vergelijk je de lengte van de botten van de twee middelste tenen op de röntgenfoto, dan zie je dat deze niet even langs zijn wat normaal wel het geval is bij konijnen.

Konijn Bunny kan niet op zijn voorpoot staan

De tenen zijn met een operatie verwijderd. We hebben 3 van de 4 tenen moeten inkorten.

Konijn Bunny kan niet op zijn voorpoot staan

We hebben de tanden kort geslepen om te voorkomen dat Binky aan zijn poot zou gaan bijten. Een paar weken later is de poot weer mooi genezen en het konijn bijt niet meer aan zijn eigen tenen. Zie de rechter foto op de foto hierboven.

Terug naar de overzichtspagina voor konijnen orthopedie pagina;
Overzichtspagina over orthopedie bij het konijn
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan