Oormijt kat

Een kitten dat op het spreekuur kwam bleek oormijt te hebben.

Als kittens erg schudden met het hoofd en aan of achter de oren krabben dan moet er aan een besmetting met oormijt gedacht worden.

Diagnose oormijt
Met een oorkijker of otoscoop is de oormijt goed in beeld te brengen. Deze kijker vergroot het beeld en door de warmte van de lamp worden de mijten geactiveerd. Je kunt ze echt zien lopen. Zie ook het filmpje onderaan deze pagina!

Onder de microscoop zijn de mijten nog beter te zien. Zie de rechterfoto hieronder. Op de linkerfoto is zwart oorsmeer te zien bij een kitten

In het oor zie je zwart oorsmeer, dit wijst vaak op oormijt. oormijt door een microscoop gezien.

Besmettelijk
Denk eraan dat oormijt erg besmettelijk kan zijn. De andere kittens uit het nest en/of de moeder en andere dieren in het huis waar ze leven kunnen besmet raken. Voor deze besmetting is wel onderling contact van de dieren nodig.

De levenscyclus van ene oormijt bij de kat

Therapie
Met speciale middelen zijn deze mijten af te doden. Met een middel waarin Selamectine zit hebben wij goede ervaring. U kunt deze pipetten gemakkelijk in de nek opbrengen en na 3-4 weken wordt de behandeling herhaald en zijn alle mijten gedood. Om de ontsteking in het oor te behandelen adviseren we om daarbij een oorzalf in de oren aan te brengen.

Een film van een oormijt

We kregen twee kittens die van een boerderij af kwamen. De kittens hadden veel vlooien en in de oren zwart oorsmeer en witgelige mijten.

Klik hieronder voor een film van de oormijt bij deze kittens ....
Het is onze eerste film die we op onze Dierenkliniek Wilhelminapark YouTube pagina hebben geplaatst.

De oormijten zijn goed te zien op de film en hieronder op de foto's.

Als er oormijt is zie je zwarte oorsmeer heel veel oormijten zijn te zien in het oor van dit kitten

Als je meer wilt lezen over kittens ....
ALs je meer wilt lezen over kittens dan kun je kijken op onze pagina over "Kittens als ze geboren zijn wat gebeurt er daarna?"

Kitten
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan