Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Hyperthyreo´die bij de cavia: een te snel werkende schildklier bij een cavia


Een cavia is aan het afvallen ....
Als we eigenaren bij ons krijgen met een cavia die aan het afvallen is dan denken we vooral aan een gebitsprobleem, eierstokcystes, baarmoederprobleem, maligne lymfoom, blaasproblemen of een vitamine c tekort. Sinds 2019 zijn we bij vermagerende cavia's een nieuwe oorzaak op het spoor gekomen namelijk een te snel werkende schildklier!

Cavia Babbel was aan het afvallen ....
Babbel was het jaar ervoor net zo zwaar als haar zus. Ze begon af te vallen ondanks dat ze goed bleef eten. Babbel kwam bij ons en er was geen gebitsprobleem en er waren geen vergrote eierstokken of baarmoeder. Wel voelden we een dikte in de hals.

Een langgerekte dunne cavia

Normaal afvallen = kleiner, korter en smaller ....

Normaal zien we bij cavia's met een gebitsprobleem en minder eten dat een cavia kleiner, korter en smaller wordt, Babbel werd dunner en smaller maar niet kleiner. In haar hals was een dikte voelbraar die lager zit dan we normaal vinden bij cavia's met een abces

We voelen een duidelijke bult in de hals

De eigenaar wil geen punctie van de bult, we sturen haar door naar een echografisch onderzoek. We sturen cavia's dan door naar dierenarts specialist Hans Garretsen. Zie hieronder de uitslag:

Echo van cavia Babbel met een vegrote schildklier

Aangezien de eigenaar geen puctie wil hebben we bloed afgenomen.

Bloed afnemen bij een cavia

Bloed afname voor de schildklier functie ....
Bij een verdenking van een te snel werkende schildklier nemen we bloed af en sturen dit in naar het VetMedLab omdat zij een normaal waarde hebben. Bij Babbel was een sterk verhoogde schildklierwaarde te zien!

Babbel had een T4 waarde van 150,6 en normaal is dat 19 tot 36 mol/l.

Een te hoge t4 - schildklierwaarde bij een cavia

Hyperthyreo´die behandeling .....
We behandelen cavia's met een verdenking van een schildklier niet door middel van een operatie, er is een zeer uitgebreide vaatingroei naar de schildklier, maar met medicijnen die de schildklier werking afremmen.

We maken gebruik van een schildklier medicijn dat de werking van de schildklier doet afremmen. In het begin was het zoeken naar een juiste doseering, maar dankzij Babbel en een aantal andere cavia's met een te snel werkende schildklier hebben we een juiste begin dosering gevonden.

Toenmae van het gewicht bij een cavia met een medicinale schildklier behandeling

Een te snel werkende schildklier?
Voor 2019 was ons het onbekend dat een cavia die aan het afvallen is eente snel werkende schildklier kan hebben. Sinds we dit weten en het meten zien we steeds meer cavia's die afvallen met een te snel werkende schildklier. Ons advies is om het gebit goed na te kijken en de buik na te voelen. Als er geen vergrote lymfknopen zijn (hetgeen aanwijzing kan geven naar eem maligne lymfoom) dan is ons advies om aan een te snel werkende schildklier te denken.


Mocht u als dierenarts ge´nteresseerd zijn in deze behandeling dan kunt u ons een email sturen.We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek om meer informatie ovar cavia's te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan