Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Oog verwijderen bij de cavia

Waarom een oog verwijderen?
Een enkele keer kan het zijn dat een oog dermate beschadigd is dat het niet meer met medicijnen te redden is en dat een operatie de enige mogelijkheid is. Ook kan er een abces in of zelfs achter het oog ontstaan en moet het oog worden verwijderd.

De operatie zelf
De oogleden worden aan elkaar gehecht en daarna wordt de huid rond de dichtgehechte oogleden ingesneden. Hierna wordt de onderhuid gekliefd en worden de spieren van de oogbol vlak bij de oogbol doorgeknipt. Als de oogbol geheel los is wordt er een arterieklem op de oogzenuw en het bloedvat geplaatst en vervolgens wordt de oogbol losgeknipt. Hierna wordt de huidwond aan elkaar gehecht in 2 lagen.

De haren zullen weer aangroeien en het lijkt alsof de cavia zijn oog dicht heeft.

Als de haren weer aanwezig zijn dan lijkt het alsof de cavia zijn oog dicht heeft.

We zullen van beide oorzaken een voorbeeld laten zien.
1. Een oog van cavia Elvis dat niet te redden was.
Bij Elvis was het oog dermate afwijkend dat we met ooggzalven en diverse andere medicijnen het oog niet meer konden redden.

Een oog dat al me oogzalven behandeld was maar helaas dermate aangetast dat het niet meer te redden was

2 weken later ziet het er al rustig uit

4,5 week later komen de haren steeds beter terug

5 maanden later is Elvis al helemaal genezen!

2. Een cavia met een abces in en achter het oog.
Bij deze cavia was er een ontsteking aan ene kies. De ontsteking was ook in de oogbol terecht gekomen en om die reden was het oog niet meer te redden. We hebben de kies getrokken en het oog verwijderd.

Een cavia met een dermate aangetast oog dat het niet meer te redden is

De oorzaak van het slechte oog is een abces in en achter het oog

Het oog is verwijderd

Per cavia kijken we wat we kunnen doen. Als er een abces onder het oog zit en het oog komt naar buiten dan kunnen we de kies die het probleem geeft trekken en het abces opzoeken en openhechten. Als dit lukt en er zit geen abces in de oogbolsteel dan kunnen we het oog met speciale oogzalven weer goed laten komen. Zie hiervoor een mooi voorbeeld op onze tandheelkunde website www.dierengebit.nl.

Als de ontsteking in de oogbol - oogbolsteel zit en we geen abces naast het oog vinden dan zullen we het oog moeten verwijderen. Een bijkomend voordeel is dat we dan de kieswortel van de afwijkende kies weg kunnen boren. Deze doodgemaakte kies zal uitgroeien naar de mondholte. De lamellen waaraan de kiezen hangen trekken de kies langzaam richting de mondholte en de kies zal dan steeds verder afslijten en verdwijnen. Als er een reuskies (= macrodont) is dan kun je die niet via de mondholte trekken deze vergrootte kies is sterk verankerd in de tandkas. In dit geval kunnen we de hierboven beschreven techniek gebruiken.


Mocht je verder willen lezen over deze behandeling .... lees verder op onze tandheelkundige website ....
We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan als je snel wat wilt opzoeken Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan