Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Leukemie of een maligne lymfoom bij de cavia

Indien een cavia net niet is zoals hij/zij zou moeten zijn, wat lusteloos is en een gebrek aan eetlust heeft, dan hoort leukemie of maligne lymfoom tot de mogelijke oorzaken.

Deze cavia heeft een verdikte lymfknoop in de lies.

We zien steeds meer cavia's met verdikte lymfknopen. Lymfknopen bevinden zich onder de onderkaken, in de oksels, voor de schouderbladen, in de liezen, in de knieholtes en in de buik en borstholte.

Deze cavia heeft een verdikte lymfknoop in de prescapulaire lymfknoop = de lymfknoop voor het schouderblad..

DNAB of biopt nemen
Een belangrijk hulpmiddel om leukemie te bevestigen is door middel van een biopt of een DNAB (= Dunne Naald Aspiratie Biopt). In het laatste geval wordt een verdikte lymfknoop aangeprikt om vervolgens de cellen na te laten kijken onder een microscoop.

Met een DNAB of dunne naald biopt worden celletjes uit de bult opgezogen en op een glaasje aangebracht..

Insturen en uitslag
De celletjes uit de naald worden op een microscoopglaasje gesmeerd en ingestuurd naar de faculteit Diergeneeskunde voor een verder onderzoek.

De objectglaasjes met het materiaal wordt ingestuurd voor een diagnose: maligne lymfoom.

De diagnose
Indien de diagnose leukemie of maligne lymfoom wordt gesteld, dan moet er nagedacht worden wat voor een behandeling volgt. Een maligne lymfoom kan niet geopereerd worden.
Er kan met Prednison (= een corticostereoid) worden geprobeerd om de groeisnelheid van de tumor te onderdrukken, de tumor zal heir zeker niet van weg gaan.

Deze cavia heeft een verdikte lymfknoop onder de voorpoot in de oksel.

Chemotherapie
Indien er een sterkere behandeling gewenst is (chemotherapie) kunnen we een cavia doorsturen naar een bevriende dierenkliniek die zich toegelegd heeft op oncologie of kanker bij huisdieren. Deze dierenkliniek genaamd "de Korte Akkeren", zit in Gouda.


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan