Anesthesie bij de cavia

We gebruiken als verdoving Dexdomitor in combinatie met Ketamine en indien het nodig is wordt de cavia daarna aan de gasanestesie met isofluraan gelegd. Isofluraan is een speciaal verdovend middel dat zeer geschikt is voor knaagdieren. We kunnen zeggen dat we een dermate veilige verdoving hebben ontwikkeld dat we als cavia dierenartsen met veel vertrouwen cavia's onder verdoving brengen.

Wegen voor de verdoving   Onderzoek voor de verdoving

De verdoving is heel veilig aangezien we een lage dosering gebruiken van Dexdomitor en Ketamine. Hierdoor zie je zelden problemen ten gevolge van de anesthesie. Voor de verdoving wordt de cavia gewogen en nagekeken.

We geven een injectie met Dexdomitor en Ketamine

We geven daarna de juiste hoeveelheid verdoving. Er wordt een injectie, met een speciale naald, in de spier gegeven. We gebruiken de spier aan de binnenzijde van het dijbeen, omdat de ervaring leert dat daar de huid dun is.

Een injectie wordt aan de binnenkant van het dijbeen

Ook krijgen de cavia's een onderhuidse injectie met fysiologisch zout en glucose (= suiker) om de vochtbalans en de energie tijdens de operatie op peil te houden.

Een onderhuidse injectie met fysiologische zoutoplossing en glucose wordt onderhuids gegegeven

Tijdens de operatie wordt de cavia door middel van gasanesthesie met zuurstof en het verdovende middel isofluraan onder verdoving gehouden. Isofluraan is zeer geschikt voor cavia's.

De gasanesthesie wordt met een speciaal masker toegediend

Het is van groot belang om de cavia tijdens en na de operatie warm te houden.
Door middel van een warmtemat wordt de cavia op de operatietafel warm gehouden. Uit de literatuur blijkt dat dieren na de operatie (= recoveryperiode) overlijden daarom zorgen we dat deze recovery zo kort en optimaal mogelijk verloopt. Na de operatie krijgt de cavia direct een tegenmiddel (Antisedan) om de verdoving op te heffen.

In een verwarmde plastic kooi met zuurstof en warmte komt de cavia bij.

Ook wordt er gezorgd dat de cavia na de operatie of behandeling zo warm mogelijk gehouden wordt en extra zuurstof toegediend krijgt. Als de cavia goed wakker is wordt de cavia in een verwarmde opnamekooi geplaatst om verder bij te komen.Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan om snel iets op te zoeken over een huisdier Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan