Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Diarree bij de hond
veroorzaakt door Giardia

Diarree bij de hond

Een hond heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde ontlasting. Als er (water)dunne, vlaachtige of brijige ontlasting in plaats van goed gevormde ontlasting ontstaat spreek je van diarree.

    De meest voorkomende oorzaken van diarree bij de hond
  • voerverandering of een niet goed verteerbaar voer
  • viraal: coronavirus, parvovirus
  • spoelwormen
  • flagellaten zoals giardia
  • voedingsallergie of voedselovergevoeligheid

We behandelen op deze pagina diarree die veroorzaakt wordt door Giardia. Als u meer wilt weten over de andere oorzaken voor diarree bij de hond, klik op de volgende link.

Lees verder over oorzaken van diarree bij de hond ....

Diarree bij de hond door Giardia

Een oorzaak die vaak over het hoofd gezien wordt is diarree ten gevolge van Giardia. Giardia is een flagellaat (= een protozoaire parasiet) en bestaat uit een eencellig organisme, dat voorkomt in diverse ontwikkelingsstadia.

Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia, bij dierenpensions en kennels kan dit oplopen tot 100%.

Ook bij jonge honden met diarree, die uit het buitenland geïmporteerd of meegenomen worden zien we vaak een giardia besmetting.

Op het plaatje hieronder ziet u enkele voorbeelden:




Giardia is een Zoönose,
het is dus ook voor mensen besmettelijk!


Overdracht vindt plaats via de faecale-orale weg. Dit houdt in dat het dier de cysten uitpoept en dat een ander dier of mens zich hiermee via de opname via de mond besmet.
Slechts 10 cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer aan te laten slaan. Er worden bij een infectie tot wel 100.000 cysten per gram ontlasting uitgescheiden!

Welke honden zijn
vatbaar voor Giardia

Vaak verlopen Giardia infecties, bij gezonde dieren, zonder symptomen maar scheiden ze wel periodiek de besmettelijke cysten uit. Echter bij honden met minder weerstand komt het wel tot ziekte verschijnselen. Vooral honden die in een asiel of pension verblijven kunnen gemakkelijk met Giardia besmet raken. Jonge honden en honden met een verminderde weerstand, bv door ziekte of stress, kunnen diarree door giardia oplopen.

Er komen steeds meer jonge honden uit het buitenland naar Nederland. Als zo'n hondje last van diarree heeft denk dan aan de mogelijkheid dat er wormen of giardia in het spel kan zijn. Zie hieronder deze jonge hond uit Bulgarije met giardia.

Een jonge hond uit Bulgarije met diarree ten gevolge van Gardia

Langdurige diarree

Als een diarree chronisch is geworden, dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is, denk dan aan Giardia! Denk vooral aan Giardia als u hond steeds terugkerende diarree heeft en u uw hond behandeld heeft met medicijnen en aangepast voer en er geen enkele verbetering optreedt.

Hoe ziet Giardia diarree eruit

Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.

De cyclus van Giardia

    Giardia komt voor in 2 vormen.
  • 1. Het parasietenstadium = trofozoiet. Toont zich als een zeer klein meercellig zweepdiertje, die alleen met een microscoop met grote vergroting te zien is. Vermeerdering vindt plaats door tweedeling en daarom kan de vermeerdering explosief gaan. Uit iedere trofozoiet. ontstaat een cyste.
  • 2. Cyste of ook wel oöcyste genoemd. Dit is het zeer infectieuze stadium. Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken- tot zelfs maandenlang besmettelijk.
De incubatietijd, tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5-16 dagen. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint 7 dagen na opname. En vindt gedurende 4-5 weken met tussenpozen plaats. Deze besmettelijke periode kan veel langer duren als het dier zich herbesmet.

Diagnose

Diagnose met een microscoop
Vroeger moesten de trofozieten in hele verse ontlasting met een microscoop aangetoond worden. Ze gaan echter snel dood buiten de kat en dan zie je ze niet meer bewegen. De cysten kunnen ook met een microscoop worden aangetoond in de ontlasting, echter deze worden met tussenpozen uitgescheiden. Het kan dus zijn dat je de ziekte niet kan aantonen terwijl hij er wel is.

Omdat de ontlasting onder de microscoop supervers moet zijn en je ze ook kunt missen hebben we een diagnostische test tot onze beschikking die we vaak gebruiken.

Een Giardia snaptest van Idexx

Diagnose met een snaptest
Door de direct uitvoerbare giardia test aantonen of er giardia aanwezig is of niet. De test is veel betrouwbaarder en gevoeliger dan de microscopische manier. Er wordt met behulp van een giardia snaptest antigenen, kleine stukjes, aangetoond. Hiermee kunnen dus zowel levende als dode of uiteen gevallen trofozieten of cysten aangetoond worden!

Een Giardia snaptest van Idexx Een Giardia snaptest van Idexx Met de Idexx Giardia Snaptest kun je eenvoudig een snelle en betrouwbare diagnose stellen. De test neemt DNA deeltjes van Giardia weer, je hoeft ze dus niet levend aan te tonen. Dit is van belang omdat de Giardia snel dood gaat als ze buiten het lichaam komen.

Negatieve Giardia snaptest van Idexx, een snelle en betrouwbare manier om Giardia aan te tonen Positieve Giardia snaptest van Idexx, een snelle en betrouwbare manier om Giardia aan te tonen
Links is een negatieve Giardia snaptest te zien. Rechts is een positieve Giardia snaptest te zien, er zijn twee blauwe stippen te zien en de rode pijl wijst de positieve Giardia stip aan.

Een positieve Giardia snaptest van Idexx

Behandeling bij diarree ten gevolge van Giardia
Als therapie kan er fenbendazol of metronidazol worden gegeven.

Pas op herbesmetting!
De hond kan zichzelf herbesmetten met oöcysten van de giardia die in de vacht terecht zijn gekomen. Dit kan gebeuren als de diarree (met daarin de oöcysten) aan de vacht blijft plakken. De hond likt zich en op die manier herbesmet de hond zich!
Wij adviseren om uw gehele hond op de 3e en de 5e dag na het begin van de behandeling te wassen om dit te voorkomen. Indien u poep aan de haren ziet was dit gelijk weg.


Alle dieren in het gezin moeten behandeld worden!

Daarbij is een goede hygiëne heel belangrijk. Was als eigenaar je handen na contact met je hond. Reinig en desinfecteer de omgeving waar je dier leeft, dit is belangrijk om herbesmetting te voorkomen.

Soms houdt de diarree aan!

Soms blijft de diarree doorgaan ondanks dat de Giardia effectief bestreden is. We hebben diverse keren bij honden in onze praktijk meegemaakt dat de behandeling goed gewerkt heeft, de Giardia controle snaptest was negatief. Hetgeen inhoudt dat de behandeling gewerkt heeft. Dan behandelen we de diarree met hypoallergeen eten en verteringsverbeterende enzymen (pancrex)

Conclusie

Er zijn vele oorzaken om diarree te krijgen en het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen zodat er een gerichte therapie gegeven kan worden. We gebruiken bijna standaard bij honden met diarree de Giardia snaptest, je weet zeer snel of de hond last had van Giardia en dan is de behandeling ook makkelijk in te stellen.

Giardia als oorzaak wordt vaak over het hoofd gezien!


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan