Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Cheyletiella of vachtmijt bij de hond.


Schilfers in de haren bij een pup

Af en toe krijgen we puppies in de praktijk die in de vacht veel schilfers hebben. Schilfers in de huid wordt bij mensen in de haren roos genoemd en deze bestaan uit witte schilfertjes tussen de haren. De schilfers zijn er niet uit te borstelen en de hond kan (maar hoeft niet) jeuk hebben.


Vachtmijt of cheyletiella is goed onder de microscoop te zien

Diagnose cheyletiella
De meest voorkomende oorzaak van schilfers in de vacht bij puppies is de cheyletiella mijt. Standaard kammen we de haren met een vlooienkam en verzamelen de schilfers. Deze schilfers worden onder een microscoop bekeken om te zien of er mijten te vinden zijn en eieren van mijten.

Wat is cheyletiella?
Cheyletiella wordt ook wel vachtmijt genoemd. Ze leven in de vacht, of de haren van het dier. De gehele levenscyclus speelt zich af op de hond. De mijten komen dus niet op de grond of in het huis waar de hond leeft.

levenscyclus van cheyletiella, een plaatje van Hill's Pet Nutrition

Therapie
Met speciale antivlooienmiddelen zijn deze mijten af te doden. Bijvoorbeeld met het middel stronghold hebben wij goede ervaring. U kunt deze pipetten gemakkelijk in de nek opbrengen en na 3-4 weken wordt de behandeling herhaald en zijn alle mijten gedood.


Terug naar de puppypagina


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan