Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Luizen bij de cavia

Welke luizen zijn er?
De luizen die bij cavia's voorkomen heten Gliricola porcelli en Gyropus ovalis. De slanke Gliricola luizen komen het meeste voor. Ze zijn wit, doorschijnend tot oranjeachtig.

De luizen bij cavia's voeden zich met het hetgeen ze op de huid vinden, zoals huidschilfers. De luizen lopen over de huid en de haren. De eitjes die neten, heten worden op de haren gelegd.

Symptomen
De luizen kunnen lang symptoomloos aanwezig zijn. Vaak is er geen jeuk, staan de haren wat af en ziet de vacht er ruw uit. De cavia's kunnen wat onrustig en van slag zijn. Als je goed kijkt en goede ogen hebt zie je bij een luizenbesmetting witte stipjes en schilfers op de haren. Dit zijn de neten of eieren die op de haren zitten.

Als de infectie erger wordt, kunnen kale plekken en korsten ontstaan.

Hoe komen ze eraan?
De cavia's besmetten elkaar onderling en de luizen kunnen lang onopgemerkt aanwezig blijven.

Diagnose
Er kwam een cavia bij ons op het spreekuur en de eigenaresse vertelde dat haar dochter beestjes op de cavia had zien lopen. Zijzelf kon ze niet zien en ik ook niet, ondanks dat ik mijn leesbril had opgezet. Voor de zekerheid pakte ik dr. Fritz (onze video endoscoop) erbij. Door de zeer sterke vergroting was inderdaad te zien dat er oranje beestjes (= luizen) op de cavia liepen.

Zie onze film op Youtube waar de luizen op te zien zijn ....


Als alternatief kan een microscoop gebruikt worden, de schilfers en haren kunnen bekeken worden en je kunt de luizen en de eitjes onder de microscoop ontdekken.

De behandeling
De luizen worden gedood door een behandeling met Selamectine. Vroeger moesten we de cavia's wassen of kregen ze gedurende 3 weken (iedere week) een pijnlijke onderhuidse injectie met ivermectine, dat hoeft gelukkig niet meer!

Selamectine wordt door middel van een pipetje in de nek toegediend. We behandelen opnieuw na 3 weken. Een enkele keer is een derde behandeling nodig.

Selamectine bij de cavia Zie in de tabel hieronder voor de juiste dosering bij een bijzonder dier onder de 800 gram. Deze dosering is getest en werkzaam, maar vooral veilig bevonden om te gebruiken bij deze lichte dieren.

Het middel voor vlooien en mijten met de werkzame stof selamectine is gemakkelijk te doseren bij bijzondere dieren zoals: konijn, cavia en rat.Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan